«Soltüstık Qazaqstan»

PDF

БАЛКОНДАҒЫ БАҒБАНШЫЛЫҚ

Күздің жазға бергісіз жайма-шуақ күндерінің бірінде аулада сәбиіммен серуендеп жүргенмін. Біз тұратын көпқабатты үйдегі терезелердің бірінен қаулай өскен көкті байқап қалдым. Жақын барғаным сол, кәдімгі күн сайын тұтынып жүрген қиярлардың балконда өсіп тұрмасы бар ма? “Е, бұл көршілеріміз Аян ағай мен Шарбану тәтеміздің пәтері ғой”, – дедім ішімнен.

…Үйге қатысты мәселе қарал­ған бір жиналыстан соң көрші­ле­рімізбен шүйіркелесе қалдық. Шар­бану апайдың жұмыстан кел­ген беті. Көзім тағы олардың жа­сыл желекке оранған балконына түсті. “Отағасы балконды жайна­тып қойыпты ғой”, – дедім таңда­нысымды жасырмай. Аян ағай­дың биология маманы екенін бі­ле­тінмін. “Ол көкөністерді өсірген өзім ғой. Ағаларыңның еш қатысы жоқ”, – деді көрші тәтеміз.
Әңгімелесе келе, көкөніс өсіру Шарбану Ағыбайқызының біраз­дан бері айналысып жүрген сү­йікті ісі екенін білдім. Бұрынырақ­та қиярды, қызанақ пен сәбізді, орамжапырақты саяжайында өсі­ріп келген. Соңғы уақытта денсау­лықтары қала сыртына барып, бел жазбай еңбек етуге мүмкіндік бермей жүрген көрінеді. Бірақ ол сүйікті істеріне бөгет болсын ба? “Көк желекті өзің тұрып жатқан көп­қабатты үйде де өсіруге бола­ды. Ең бастысы, еңбекке деген құштарлық болса жеткілікті”, – дейді Шарбану тәте.
Көкөністі қалай баптауды ауыл­дан шыққан жұрттың көбі бі­леді ғой. Олар да жас күндерінде шөбі шүйгін, топырағы құнарлы елді мекеннің тірлігіне қанық. Ақ­қайың ауданындағы Аралағаш ауылында тұрғанда көкөністерді дүкеннен сатып алған кездері жоқ. Олардың түр-түрін есік ал­дындағы алақандай жерге егіп, күзде жинап алатын. Маңдай тер­мен келген өнімнен түрлі тағам­дар әзірлеп, қысқа азық жинай­тын. “Үйдегі үлкендерден үйрен­ге­німіз бойға әбден сіңіп, кейін қалада тұрсақ та жердегі еңбексіз отыра алмайтын болдық. Қазір кішкене бақшамыз балконымыз­дан орын тапты”, – дейді Шарбану Сапарова.
Қызанақ пен қиярды Шарбану Ағыбайқызы балконда осымен екінші маусым баптап жүр екен. Не­гізгі жұмыс ақпан айында бас­та­­лады. Жақын маңдағы дүкен­нен арнайы тұқым мен құнарлы то­пырақ сатып алады. Жұртшы­лық базарға сабылып жүргенде олар мамыр айында балконда өсір­ген өнімдерін тұтынған. “Қияр мен қы­занақты балконда өсірудің ешқан­дай қиындығы жоқ көрінеді. Күн­де­лікті суарып, топырағын қоп­сы­тып, күтім жасайсың. Көшеттер ар­найы сүзгіден өткен сумен ғана суа­­рылады. Сонымен қатар то­пы­рақты арнайы қоспалармен құ­нар­­ландырып, қажетті минерал­дар қорын сақтап отырса жеткі­лікті.
Көкөніс күтімі айтарлықтай көп уақытты қажет етпейді. Оның үсті­не жұбайы Аян ағай да білгенімен бөлісіп, көмектесіп тұрады. Қыза­нақты күздің алғашқы айларында үйге кіргізіп, терезенің жақтауын­да өсіруге де болады. Ал қиярдың маусымы күн суығанда аяқта­ла­ды. Өйткені, қияр сабақтары жа­йылып, балкондағы арнайы жіп­термен өріліп бірге өседі. Деген­мен, күн райы жылы болса, қа­занға дейін күтірлеген қияр жеуге болады. Ол үшін Шарбану тәте шілде айында тағы бір жас қияр көшетін отырғызыпты.
“Балкондағы бағбаншылық, әсіресе, қаланың жас тұрғындары үшін қажет дүние деп санаймын. Көпқабатты үйде тұратын олар ауылдағы мал дегенді де, үй ма­ңындағы бақша дегенді де білмей өседі. Мұндай ермек оларды ең­бекке баулиды. Өсімдіктер әле­міне деген қызығушылықтарын оя­тады”, – дейді Шарбану Са­парова.
Біздің үйдің өзінде қызанақ пен қиярдың дайын көшеттерін тағы бірнеше көршіміз алып, Шәрбану Сапарова сияқты жайқалтып қо­йып­ты. Мен де алдағы көктемде қолға алуды ойлап қойдым.

Гүлмира ШОҚТЫБАЕВА,
“Soltústіk Qazaqstan”.
 

Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp