«Soltüstık Qazaqstan»

PDF

ЖҮГЕРІ — ПАЙДАЛЫ ДАҚЫЛ

Елімізде жүгері дақылы 1958 жылдан бері егіле бастады. Әу бас­та ұраншылдықпен бастал­ды, қа­жеті шамалы көрінген, алай­­да, кейін пайдасы шаш етек­тен еке­ні­не көз жетті. Бүгінде жү­гері әлем­де­гі ең көп егілетін да­қыл­дар ара­сында тек бидайға ға­на жол беріп тұр. Ол құс шаруа­шы­лығында да, мал бордақы­лау­да да таптыр­май­тын дақыл екені баяғыда-ақ дә­лелденіп қойған. Егуінен бастап, оны күтіп-баптауға ерекше на­зар аударылса, әр гек­тардан 12-14 тонна өнім, 30-40 тонна ша­масында сүрлем алуға болады. Кеңес одағы кезеңінде еліміздің бір ауданының өзінде 200 мың тон­наға дейін жүгері өн­дірілетін. Бү­гінде мұндай көрсет­кіштер жоқ. Қазіргі уақытта атал­мыш дақыл Қа­­зақстанда тек 255,5 мың гек­тарға егіледі. Жү­ге­рі, негізінен, Ал­маты, Түркістан, Қостанай, Жам­был және Солтүс­тік Қазақ­стан облыстарында өсіріледі.

Жүгері – дара жынысты, жел ар­қылы айқас тозаңданатын бір­жылдық өсімдік. Жүгері өндіруші үздік 10 елдің қатарына АҚШ, Қы­тай, Бразилия, Мексика, Арген­ти­на, Франция, Канада, Италия кі­ре­ді. Мәселен, АҚШ-та жылына 332 млн. тонна жүгері өндіріледі. Аталмыш дақылдың құрамына үңіл­сек, оның 65-70 пайызы – кө­мір­сутектен, 7-12 пайызы – ақ­уыз­дан, 3-6 пайызы майдан тұра­ды. Бүгіндері отандық шаруашы­лықтарда белгілі селекционер Лазар Койич будандастырған жү­герінің 24 тұқымы бар, 12 тұқым түрі мемлекеттік реестрге тіркел­ген. Мәселен, “Тұлпар-539”, “Ал­тын-739”, “Арман-689”, “ҚазЗП-200”, “Скиф-619”, “Сұң­қар-779”, “Мар­ко-419” деген сұ­рыптар елі­міздің климаттық жағ­дайына бе­йім­делген.

Солтүстік Қазақстан облысы – топырақ құнарлылығы мен кли­маттық жағдайының ерекшелі­гі­не байланысты барлық дақыл түр­лерін өсіруге қолайлы өңір. Об­лыс­тың егіс алқаптары 4,2 млн. гектарды құраса, оның тек 16 мың гектарында сүрлемге арналған жү­гері өсіріледі. Соңғы жылдары дәнді және майлы дақылдардың өнімін арттыру, оның сапасын жақ­сарту мәселесіне ерекше кө­ңіл бөлінуде. Себебі, топырақ құ­рамында қоректік заттар жеткі­лікті болғанымен, дақылдар бір ал­қапқа бірнеше жыл қатарынан егілген соң бұл қор ерте ме, кеш пе таусылады. Мысалы, қазірдің өзінде топырақта – магний, ка­ра­шірікте – марганец тапшылығы бай­қалады. Сол себепті, өсімдік­ке жетіспейтін кейбір элементтер минералды тынайтқыштармен және гумин қышқылдарымен то­лықтыруға болады. Олардың құ­рамындағы азот, фосфор, калий және тағы басқа қоректік мак­ро­лементтер, сонымен қатар мар­га­нец, бор, мыс, мырыш, молиб­ден, йод, кобальт сияқты микро­эле­менттер өсімдіктің жақсы өсуі­не көмектеседі. Бұл элемент­тер негізінен жүгері сабақтарын, жапырақтарын және түйнектерін түзу үшін қажет. Елімізде жүр­гі­зілген көпжылдық агротехника­лық зерттеулердің нәтижесі көр­сет­кендей, жүгерінің әр гектары­на 120 килограмм азот, 180 ки­лограмм фосфор мен 60 килограмм калий сіңіргенде дәндік жүгерінің әр гектарынан 92,8 центнерден өнім алуға болады екен.

Статистикалық деректерге сәй­­кес, жүгерінің әр тоннасы то­пы­рақ­тан жүз килограмға жуық қо­ректік зат пайдаланады. Бұл ғы­лыми түр­де дәлелденген. Күзде мол өнім­ге қол жеткізу үшін осы қо­­рек­заттар шығындарының ор­нын әр­түрлі минералды тыңайт­қыш­тар­мен толықтыру қажет. Егіс­­тік да­қыл­дардан жоғары жә­не тұрақты өнім жинау үшін тек ғы­лы­ми негіз­дегі ауыспалы егістікті енгізу, то­пы­рақты ұтымды өңдеу жүйесін қа­лыптастыру, өсірілетін да­қылға және топырақ құрамын­дағы мак­ро және микроэле­мент­терге бай­ланысты органикалық, минерал­ды тыңайтқыштарды ен­гі­зу арқы­лы ғана қол жеткізуге болады.

Соңғы жылдары жүгері өсіру­мен айналысатын шаруашылық­тарда гуминдік препараттар та­ны­малдыққа ие болуда. Гуминдік препарат – қоңыр көмір мен оның органикалық-минералдық бөлігі­нен алынатын ұнтақ. Ол макро жә­не микроэлементтермен байы­тыл­ған. Кейін одан арнайы сұ­йық­тық жасалып, өсімдік бүрку әді­сімен өңделеді. Осылайша, олардың өсу және даму қабілетін арттыруға болады. Қызылжар ау­данының орталығындағы Сол­түс­тік Қазақстан ауыл шаруашы­лығы ғылыми-зерттеу институты­ның ғалымдары бірнеше жылдан бері жүгерінің “MV 170” және “MV 270” сұрыптарына “Казуглегумус” атты гуминді тыңайтқыштың әсе­рін зерттеуде. Аталмыш сұрып­тар біздің өңірге бейімделген. Олардың вегетациялық кезеңі 85-105 тәулікті құрайды. Жүгері са­бағының биіктігі топырақтың құ­нарлығына және ауа райының жағ­дайына қарай 150-180 санти­метрге дейін өсуі мүмкін. Жа­пы­рақ­тары ұзын, жалпақ ирек жиек­ті, сабақты орай өсетін қынапты бо­лып келеді. Бұл сұрыпты жү­гері­нің шашақты тамыр жүйесі 1-1,5 метр тереңдікке дейін бой­лап, 100-170 сантиметрге дейін жан-жаққа жайылады. Сабақтың төменгі буындарының тіреуіш та­мырлары жүгерінің қисаймай өсуі­не мүмкіндік береді. Жақсы дамыған тамыр жүйесі топырақ­та­ғы суды, пайдалы зат­тар­ды мей­лінше көп сорып, өнімнің ар­туына қолайлы жағдай жасайды. Аталмыш сұрыптар суыққа және қуаңшылыққа төзімді келетінін атап айтқан жөн.

Тәжірибе барысында “Казуг­легумус” гуминді тыңайтқышы­мен жүгері үш мәрте өңделді. Да­қыл 20 мамыр күні “СОН-2,8А” тұ­қымсепкіштің көмегімен 5-6 сан­тиметр тереңдікке сіңірілді. Жо­лақтардың арақашықтығы 70 сан­тиметрді құрады. Жүгерінің 6-7 жапырағы шыққан кезде ол бүрке себу арқылы гуминмен өңделді. Бұл үшін қос сұрыптың әр гекта­рына, сәйкесінше, 1 және 1,5 литр­ден дәрі дайындалды. Нәти­же­сінде жүгерінің өсу қарқыны арттырылды. Мәселен, 2018 жы­лы “MV 170″ және “MV 270” сұ­рып­тары 174,7 және 186,7 санти­метрді құрады. Бұл бұған дейінгі көрсеткіштен 12,9 және 13,2 сан­тиметрге артық. Ал былтыр біз бұл көрсеткішті тағы 12,7 және 19,2 сантимерге арттыра алдық. Бір атап өтерлігі, барлық өңдеу­ден кейін жүгері шығымдылығы­ның артуына қол жеткізілді. Тәжі­р­ибелік алқаптардағы жүгерінің әр гектарынан 29,58 тоннаға де­йін өнім алынды. Осылайша, гу­минді тыңайтқыштың дақыл са­па­сын арттырып, тиімділігін мо­лайтуға болатыны дәлелденді.

Былтыр жергілікті диқандар жү­гері алқаптарынан жинаған өнімнің көлемін 2,6 есеге артты­рып, Өзбекстанға 64,6 мың тонна экспорттаған болатын. Ал биыл гуминді тыңайтқыштарды қолда­нып, барлық технологияларды ая­ғына дейін сақтайтын болса, бұл көрсеткішті арттырары сөзсіз.

Азамат ҮСЕЙІНОВ,

Солтүстік Қазақстан ауыл шаруашылығы ғылыми-зерттеу институтының бөлім басшысы.

Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp