«Soltüstık Qazaqstan»

PDF

Дастарқан сәні – нан

Soltüstık Казахстан

 Kyzylzhar_akparat@mail.ru

“Нан болса, ән болады” дегенді жиі айтамыз. Бұл жалпы қоғам­ға тән түсінік. 2006 жылдан бері 16 қазан – Дүниежүзілік нан күні ретінде аталып жүр. Ал елімізде бұл мереке 2019 жылдан бастап тойлана бастады.

Бұл күні көптеген елде нан өнімдерінің түрлі көрмелері, аспаз­дардың, наубайханашылардың және кондитерлердің кездесулері, жәрмеңкелер, шеберлік сыныптары, халықтық серуендер, сондай-ақ барлық мұқтаж адамдарға нанның тегін таратылуы, қайырымдылық ак­циялары және тағы басқа да іс-шаралар ұйымдастырылады. Жиналғандар нан өнімдерінің әртүрлі сұ­рыптары мен түрлерін бағалап қана қоймай, сонымен қатар нанның қа­лай пайда болғанын, оның тарихы мен дәстүрін, неден жасалғанын, қай жерде өскенін, қалай пісірілетіні сияқты танымдық ақпараттармен де таныса алады.

Астықты аймақ саналатын облысымызда халықты нан өнімдері­мен қамтамасыз ететін наубайхана аз емес. Бір ғана Петропавл қала­сында тұрғындарды күн сайын ыс­тық, жұмсақ, дәмді нанмен қамта­ма­сыз ететін ондаған наубайхана үздік­сіз жұмыс істеп тұр. Қала тұр­ғын­дарын сөзге тартып, “Қай наубайхананың нанын аласыз” деген сауа­лы­мызға жауап іздедік. Мәсе­лен қала орталығында тұратын­дар көбінесе “Aimеr” дүкенінің наубайханасында піскен нан өнімде­рін алады екен.

“Күн сайын таңертең және кешке осы дүкенге арнайы келемін. Осы уа­қыттарда ыстық нан сөреге қойылады. Сонымен қатар дүкен наубайха­насынан шығатын басқа да ұннан жаса­латын тәтті тоқаштар, күлше нандар өте дәмді”, – дейді қала тұр­ғыны Айнұр Әлібайқызы.

 Облыс орталығындағы “Север­ный” супермаркетінде тұрғындар тарапынан сұранысқа ие “Деревен­ский” наны сатылады. Дүкен наубай­ханасында пісірілетін нан күніне үш рет сөреге қойылады. Ыстық нан­ды алуға жиналғандардың қарасы бір үзілген емес.

“Мен осы нанды алу үшін қала­ның ана басынан ар­найы келемін. Өйткені бұл нан екі-үш күнге дейін ес­кірмейді. Сапасын, дәмін жоғалтпайды. Бағасы да қол­жетімді”, – дейді нан кезегінде тұр­ған Алексей Смирнов. Ал оның жа­нында тұрған Нұртай Айдынұлы соң­ғы екі жыл бойы тек осы наубайха­наның нанын алатынын айтты. Се­бебі зейнеткер әке-шешесі осы жердің нанын сүйсініп жейді екен.

– Наубайхана бір ғана “Дере­вен­ский” нанының 2000-нан астам дана­сын пісіреді. Бұдан бөлек түрлі тәтті тоқаштар мен нандар бар. Ха­лық та­рапынан сұраныс өте жоға­ры. Қала­ның басқа аудандарынан осы нанды алуға келетіндер көп. Бұл нанның ерекшелігі – өте тойым­ды, сапасы жо­ғары, бағасы тиімді. Нан өндірушілер халықтың нанға де­ген сұранысын қа­нағаттандырып қана қоймай, өнімнің түрін кеңей­туге де талпынып жатыр. Бұл негізі­нен нан-тоқаш, ұзақ және аз мерзім­ге сақталатын кондитерлік өнім­дер, – дейді наубайхана қызметкері Елена Михайлова.

Облыс көлемінде бидай ұнынан жасалып, сауда сөресіне қойыла­тын нан түрлері жүздеп саналады. Жоға­рыда сөз еткен бір ғана “Aimеr” дүкенінің наубайханасында нанның он шақ­ты түрі сатылса, ал “Северный” су­пермаркеті сегіз түрін пісі­реді екен. Со­нымен қатар Петро­павл қаласында нан пісіріп, халыққа ұсынатын “Mag­­num” дүкендер желісі бар. Мұнан бө­лек 90 жылдық тарихы бар “Нан-то­қаш” комбинаты да қала халқы­ның сұранысын қанағаттандырып отыр.

Күн сайын дастарқанымыздың ажа­­рын ашатын нанның шығу та­рихы сонау Мысыр елінен бастау алады. Астың атасы – үйдегі молшылық пен жақсы­лықтың нышаны. Қиын-қыс­пақ, соғыс, зобалаң кезеңдерде талай адам бір үзім нанмен жанын сақтаға­ны жайлы тарихи деректер аз емес.

Ең танымал өнімдердің ішінде нанға деген құрмет зор. Бірде-бір мереке ұннан жасалған өнімдерсіз өтпейді. Сегіз мың жылдық тарихы бар нан туралы қызықты фактілер де өте көп. Мәселен қазіргі кезде дү­кендерде сатылатын дайын, кесіл­ген нанды кім ойлап тапқанын біле­сіз бе? Америкалық шебер Отто Фре­дерик Роведдер әр адамның қолда­нуына ыңғайлы, таңғы аста қызартып жейтін кесілген нанды ойлап тапқан. Сонау 1912 жылдары Отто Фредерик нанды кесіп, тілім­дерге айналдыратын құрылғыны жасап шығарған екен.

Ежелгі уақытта арпа ұнынан жасалған нан үлкен құрметке ие бол­ды. Оны қазір Швейцария, Греция және Германия тұрғындары жейтін көрінеді. Ал Үндістан мен Қытайда күріш ұнынан жасалған өнімдер танымал, Венгрия мен Румынияда қонақтар жүгері торттилаларымен ауқаттанса, Африканың көптеген елдерінде құмайдан пісірілетін нан түрлері сұранысқа ие.

Жер бетінде күн сайын тұтынылатын нанның жартысынан көбі бутерброд ретінде желінеді екен. Бір ел тұрғындары нанның арасына ет, шұ­жық салып, енді біреулері сары май, тосап жағып жейді екен. Ал қа­зіргі кезде екінің бірі жейтін “сэндвич” нанын ойлап тапқан Граф Джон Мон­тэгю Сэндвичтің негізгі мақсаты жұмыс уақытында жылдам әрі арзан тамақтану болған.

Меруерт КЕҢЕСБЕКҚЫЗЫ,

“Soltüstık Qazaqstan”.

Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp