Жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты өндірумен, тасымалдаумен, дайындаумен және өңдеумен айналысатын ұйымдардың, сондай-ақ азаматтардың жеке қосалқы шаруашылықтарының жұмысы процесінде тұрғындардың және малдардың саулығына нақты қауіп төндіретін едәуір мөлшерде биологиялық қалдықтар түзіледі, олар қоршаған ортаны ластау көзі болып табылады және жұқпалы аурулардың таралуына ықпал етеді.
Биологиялық қалдықтарға жануарлар мен құстардың өлекселері, ветеринарлық конфискаттар (ет, балық, жануарлардан алынатын басқа да өнімдер), жануарлардан алынатын тағамдық және тағамдық емес шикізатты өңдеу кезінде алынатын басқа да қалдықтар жатады.
Жануарлардың жұқпалы ауруларының алдын алуда олардың өлекселерін уақтылы жинаудың және жоюдың маңызы зор. Инфекциядан өлген жануарлардың өлекселері мен ағзасында патогендік микроағзалар ұзақ уақыт сақталады. Сондықтан жануардың өлексесі жұқпалы аурулардың таралу көзі саналады.
Мал иелері жануар өлген, түсік тастаған сәттен бастап бір тәуліктен аспайтын мерзімде бұл туралы ветеринар маманға хабарлауға міндетті, ол тексеру нәтижелері бойынша биологиялық қалдықтарды кәдеге жарату немесе жою тәртібін айқындайды.
Биологиялық қалдықтарды кәдеге жаратудың бір жолы – мал қорымдары (биотермиялық шұңқырлар). Мал қорымы – санитарлық-қорғаныш аймағын сақтай отырып орналасқан жануарлардың өлекселерін залалсыздандыруға арналған құрылыс.
Биологиялық қалдықтарды жерге көму, су айдындарына, тұрмыстық қоқыс контейнерлеріне тастау, қалдықтарды көмуге арналған полигондарға шығару жолымен жоюға қатаң тыйым салынады.
Біржан ЖҰМАЖАН,
облыстық ветеринария басқармасы ветеринарлық-санитарлық іс-шаралар бөлімінің бас маманы.