«Soltüstık Qazaqstan»

PDF

ФАСТФУД – ЖҮРЕККЕ ЖҮК

Soltüstık Казахстан

 Kyzylzhar_akparat@mail.ru

Қазір адамдар дұрыс тамақ­танбайды. Әсіресе тез даярла­натын фастфудтарға сұраныс жоғары. Көпшілік бұл тағам түрлерінің жү­рекке қауіпті екенін біле бер­мейді.

Қаладағы “Дея” медицина­лық орталығының кардиологы Әсия Сейтқожина фастфуд жүрек-қантамыр ауруларын тудыратынын айтты.

Дәрігердің айтуынша, бұл та­ғамды үнемі тұтыну холестерин мен қан қысымының жоғарылауына әкелуі мүмкін. Ал бұл жүрек ауруларының өршу қаупін арттырады.

– Фастфудтағы қаныққан майдың салдарынан артерияда холестерин түйіндері пайда бо­лады. Бұл қалыпты қан ағымына кедергі келтіреді және атероск­ле­роз тудырады. Осы жағдай миокард инфарктісі мен инсульт қаупін арттырады. Фастфудта тұздың көп болуы, қан қысымы­ның жоғарылауы гипертонияға ұласады. Бұл – жүрек-қантамыр ауруларының негізгі қауіпті фак­торларының бірі, – деді дәрігер.

Дұрыс тамақтану – сау жү­рек­тің кепілі екенін түсінген ма­ңызды. Фастфудтың орнына жаңа піскен көкөніс пен жемісті, пайдалы зәйтүн, балық майын және тауықтың төс етін, балық тұтынған жөн. Сондай-ақ салма­ғыңызды бақылап, белсенді өмір салтын сақтау да маңызды. Тұрақты физикалық белсенділік жүрек пен қан тамырларын нығайтуға, сондай-ақ дененің жалпы жағдайын жақсартуға көмек­теседі.

Дәрігер фастфуд қолжетімді әрі жылдам дайындалғанымен басты байлығымыз – денсаулығы­мыз үшін аса қауіпті екенін ұмытпауға кеңес береді.

Ләзиза МЫРЗАНТАЙҚЫЗЫ,

“Soltüstık Qazaqstan”.

Әлеуметтік желілерде бөлісіңіз:

Share on facebook
Facebook
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp